دین و مذهب

امام خمینی ره، احیاگرتفکُّراسلام سیاسی

**نوشته شده توسط مصطفی موسوی مبلّغ**. **ارسال شده در** دین و مذهب

 متفکران و صاحبان اندیشه در این چند دهه که از عمر انقلاب اسلامی ایران می گذرد به زوایای مختلف این انقلاب شکوهمند اشاره کرده اند، اما قطعا یکی از بزرگ ترین دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران، احیای تفکر اسلام سیاسی بود. اندیشه سیاسی از مباحث فلسفه سیاست و در حوزه علوم اسلامی از شاخه های علم كلام بوده كه دانشمندان و متكلمین اسلامی آن را در قالب باورهای اعتقادی چون امامت و رهبری و مسائل آن مطرح كرده اند. اما بحث از حكومت كه یكی از محورهای مهم اندیشه سیاسی در اسلام می باشد، همواره از مسائل فقهی به حساب آمده و فقهای اسلامی به مناسبت های مختلف آن را در كتب مختلف فقهی مطرح كرده اند.
با این وجود، مطرح كردن این اندیشه به صورت عملی، آن هم در قالب و طرح جدیدی به نام جمهوری اسلامی، امری است كه به صورت قطع می توان گفت از نو آوری های معمار انقلاب اسلامی و ثمره حركت انسانی و نجات بخش امام خمینی رحمه الله علیه در قالب انقلاب اسلامی می باشد.
در تاریخ اسلام علمای دینی با الهام از آموزه های عدالت طلبانه و ظلم ستیز دین مبین اسلام، در تلاش برای زدودن ظلم و بی عدالتی از جامعه و نجات بشر از چنگال قدرت های استكباری و استعماری، مبارزات پیگیر و دامنه داری را با حكومت های جائر و ظالم انجام داده اند، اما حركت انقلابی و نجات بخش امام خمینی، نه تنها به رهایی ملت ایران از تحت ستم حكومت شاهی 2500 ساله در این كشور انجامید و نه تنها به دمیدن روح مبارزه طلبی در دیگر ملت ها منجر شد، بلكه اندیشه نهادینه سازی حكومت اسلامی را در جوامع مسلمان ترویج نموده و به شكل گیری اندیشه سیاسی عملی در این جوامع انجامید.
با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، چراغ امیدی در قلب امت های اسلامی در سراسر جهان روشن شد و مسلمانانی که تا آن هنگام فکر می کردند برای رهایی از یک ابر قدرت، باید به ابر قدرت دیگری روی آورند و یا گمان می کردند که امکان برقراری حکومت اسلامی در این عصر و زمانه وجود ندارد، اندیشه و فکرشان به طور کلی متحول شد.
از جمله شاهداین مدعا این است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی از نفوذ اندیشه های مارکسیستی و ... در میان مسلمانان کاسته شد و در مقابل، اسلام به عنوان راهنمای عمل انتخاب گردید. به این ترتیب فریاد اسلام خواهی دیگر مردم مسلمان در سراسر دنیا، متأثر از انقلاب اسلامی و اندیشه های امام خمینی (ره) به حساب می آید.
بنیانگذار جمهوری اسلامی قیام و نهضت اسلامی خود را با احیای اندیشه سیاسی اسلام به ویژه احیای تئوری حکومتی اسلام آغاز کرد و این در واقع یکی از تفاوت های اساسی نهضت بیدار گرانه و حیات بخش آن امام راحل (ره) نسبت به دیگر نهضت های اسلام خواهانه قرون اخیر در جهان است و همین تفاوت اساسی یکی از عوامل مهم موفقیت و پیروزی انقلاب اسلامی شد.
امام خمینی رحمه الله علیه علاوه بر مبارزه برای نفی استعمار و استبداد، به ارائه فلسفه سیاسی اسلام پرداخت و در واقع به این دو پرسش اساسی که «چه کسی باید حکومت کند؟» و «چگونه باید حکومت کند؟»، پاسخ های صریح و روشنی داد و در عمل نیز به پیاده کردن این اندیشه اهتمام ورزید.
امام خمینی به عنوان عالمی آگاه به اسلام و احکام عبادی ـ سیاسی آن و به عنوان اندیشمندی مصلح و دلسوز جامعه سعی داشتند، با تفسیر و تبیین دقیق اسلام و احکام اسلامی، به خصوص روشن ساختن ابعاد سیاسی ـ حکومتی آن، چهرة اسلام را در میان ادیان الهی دیگر مانند مسیحیت روشن ساخته و آن را توضیح دهند.
از طرف دیگر امام در رابطه با مکاتبی که داعیه‌ی سیاست و کشورداری در میان ممالک پیشرفته را داشتند، احکام سیاسی اسلام را مدون تر و کامل تر از آنها تلقی نمود و در عمل نیز به خوبی نشان داد اگر بر مبنای احکام اسلامی عمل شود، در همه زمینه ها از جمله سیاست و حکومت داری موفق و پیشرو خواهیم بود.
امام خواسته های مردم در راه تشکیل حکومت اسلامی را دقیقاً مبتنی بر احکام سیاسی اسلام و مبانی پیشرفته آن می دانستند و بر همین مبنا قیام شکوهمند خود را آغاز کرده و به سرانجام رساندند.

 

 

 

 

 

 

 

**اشکال یابی جوملا**

**جلسه**

**اطلاعات مشخصات**

**حافظه استفاده شده**

**پرس و جو پایگاه داده**

**ایرادات بارگذاری در فایل زبان**

**فایل زبان آپلود شده**

**رشته ترجمه نشده**