فرزانگان

آشنایی با زندگی نامه حجت الاسلام «شهيد سيدكاظم يزداني»(ره)

**نوشته شده توسط تهیه وتنظیم:محمدعوض اعتمادی**. **ارسال شده در** فرزانگان

  زندگي نامه علمی، سياسي،اجتماعی و مبارزاتي حجت الاسلام «شهيد سيد كاظم يزداني»(ره)

مقدمه

علما، دانشمندان ونخبگان آگاه و دلسوز جامعه همواره ودرطول تاريخ به عنوان مرزبانان عقايد، باورها و ارزش هاي ديني، مذهبي و ملي، پيشگام و پيش قدم بوده اند و هر گاه احساس خطر كرده اند نه تنها مردم را در صحنه رها و ترك نكرده اند كه سينه خويش را سپر بلا،قرارداده ومردانه تاپای جان ایستاده اندو از كيان دين و ارزش هاي ديني، مذهبي و ملي دفاع نموده اند، چنان كه دكتر علي شريعتي مي گويد:« پيشا پيش هر نهضت ضد استعماري چهره يك يا چند عالم مذهبي كه در اتاق هاي تاريك مدرسه ي ديني درس خوانده اند مانند سيد جمال الدين[افغاني] ديده مي-شود.

يكي از اين شخصیت هاو چهره های ماندگار، روحاني آگاه، بيدار و مبارز «شهيدسيدكاظم يزداني» است كه پس از كودتاي خونين هفت ثور 1357 به سنگرهاي جهاد مسلحانه شتافت و در راستاي انجام رسالت ديني، مذهبي، و ميهني خود شب و روز نشناخته، سر انجام سرخ رو به پيشگاه معبود و معشوق خويش شتافت و مدال« و لا تحسبن الذين قتلوا في سبيل الله امواتاً» را كسب و بر سفره«عند ربهم يرزقون» جاودانه گرديد. اينك گوشه هاي از زندگي علمي، سياسي و مبارزاتي اين شهيد بزرگوار تقديم خوانندگان محترم مجله «سخن صبا» مي شود.

الف-طلوع و تحصيل

حجت الاسلام «شهيد سيد كاظم يزداني» درسال 1332ش. در يك خانواده فقير و مذهبي در قريه-ي «رازي مالستان» از توابع ولایت باستاني غزنين ديده به جهان گشود. خانواده او بر اساس عشق و علاقه به قرآن و اسلام او را به مكتب خانه ي محل  براي فراگيري علوم دینی فرستادند. «شهيد يزداني» كه از هوش و استعداد سرشاري برخوردار بود، دروس مقدماتي را در اندك زماني به پايان رسانيد و به فراگيري دروس سطوح عاليه مشغول شد و لكن متأسفانه به دليل فقر شديد و هجرت خانواده، از زادگاهش به طرف «قره باغ غزني»، او چند سالي از تحصيل بازماند و به خاطر بهبود اوضاع اقتصادي و مالي خانواده كار مي كرد. در اين زمان، یزدانی به خدمت سربازي فرا خوانده شد. «شهيد يزداني» جوان پركار، پر تلاش و جدي بود و علاقه ي زيادي به تحصيل و فراگيري علم و دانش داشت، از اين رو، در سربازخانه(قشله ي عسكري) علاوه بر انجام وظايف سربازي زبان هاي پشتو و انگليسي را نيز فراگرفت.
پس از پايان خدمت سربازي در اولين فرصت در حوزه ي علميه در قريه ي «زرد سنگ قره باغ» تحصيلات خود را دو باره آغاز كرد، سپس براي ادامه تحصيل راهي حوزه علميه كابل گرديد و درمدرسه "محمدیه" يكي از مدارس ديني كابل به تحصيلاتش ادامه داد.

ب-شرایط خاص زمان تحصیل شهید یزدانی

دوران تحصيل «شهيد يزداني» آميخته با هزاران درد،الم، رنج و شكنجه ي بود كه دامن گير جامعه آن روز افغانستان گرديده بود. روحاني آگاه،متعهد و مبارز «شهيد يزداني» با ذره ذره وجود خويش اين دردها را حس مي كرد.براساس فرمایش گهربار پیامبراکرم(ص)؛«کلکم راع وکلکم مسول عن رعیته» خود را در برابرجنایات،فساد، استبداد و بيدادگري هاي دستگاه حكومت طاغوت ظاهر شاهي و داوود خاني و ناآگاهي،فقرومحرومیت مردم،تبعیض نژادی،تبلیغات آزاداندیشه های مارکسیستی درمکاتب ودانشگاه های کابل، مسئول مي دانست ،زیراروحیه واندیشه این مردبزرگ بالاترازآن بودکه خودرادرمیان این گرداب های فسادوجاروجنجال های میان تهی گم کند.بلکه اوضرورت یک مبارزه ی پیگیر راباذره ،ذره وجود خوددربرابراین همه بیدادگری ها وسیه روزی هااحساس می نمود ازاین رو، و بر اساس دستورات حيات آفرين قرآن:«وقاتلواأیمة الکفرحتی لاتکون فتنة» بر ضد ستم و بيدادگري و حاميان جور،ستم و جهل فرياد مي كشيد.

ج-كودتاي هفت ثور سر آغازفعالیت های سیاسی،اجتماعی ومبارزاتی شهيد يزداني

به تاریخ هفت ثور1357باند جنايت پيشه ي "خلق" و "پرچم"دست به دست هم داده، با حمايت هاي نظامی وپشتوانه ی اقتصادی ومالی اربابان روسي شان كودتاي ننگین وخونینی  رادرکشور، به وجود آوردند. این کودتاه به قول «شهید ابوذر غزنوی(ره)»؛ ضربه های جبران ناپذیری را برفرهنگ ومعنویت دیر پای کشور ماواردکرد.بعدازکودتای هفت ثور، حبس،زندان ،قتل عام وکشتار های دسته جمعی مردم به خصوص ادبا،نویسندگان،روشنفکران،دانشمندان،استادان دانشگاه هاوحوزه های علمیه وعناصرسیاسی آغازگردید.و در این راستا شخصیت های بزرگ و صاحبان اندیشه همچون؛ «استاداسماعیل مبلغ» و «استاد بصیر مالستانی» از مردم، تاریخ و نسل ما گرفته شد. تمام مراکز فرهنگی و علمی اعم از مدارس قدیم، مساجد و حسینیه ها و مکاتب جدید، دانشگاه ها و کتابخانه ها تعطیل شدند یاتغییر ماهیت دادند.(شهیدابوذرغزنوی،جرقه درظلمت ،جمهوری سکوت،2اسد1392)

حجت الاسلام«شهيد يزداني»بامشاهده ی چنین اوضاعی همگام با قيام مسلحانه ملت غيور و مسلمان افغانستان همانند هزاران جوان سلحشور وطن سلاح بر كف گرفت تا هجوم نظامي و تجاوزمسلحانه، به خاك وطن را با گلوله پاسخ دهد. او همگام باعلماو روحانيت مبارز،انقلابی وپيشتاز منقطه ي «قره باغ» در صف اول جبهه قرار گرفت و با سخنراني هاي گرم و آتشين به زبان های فارسي و پشتو مردم را به مقاومت در مقابل ارتش سرخ وتابه دندان مسلح شوروي آن روز دعوت مي كرد.ودراین راه چنان جدی وکوشابود که برادران اهل سنت ما به ایشان لقب "خطیب" داده بودند.


1-شهید یزدانی واحساس ضرورت کار تشکیلاتی

استاد«شهید یزدانی» به منظورشناسايي وشناساندن عميق اهداف جهاد و پيش برد روند انقلاب، وجود يك تشكيلات سازمان يافته را ضروري مي دانست.اوعقیده وباور عمیق داشت که بدون کارمنظم وتشکیلاتی،انقلاب وقیام مردم به سرانجام نخواهد رسید. اين مهم رابارهاو مرتب در سخنراني هايش ياد آور مي شد.

حجت الاسلام«شهيد يزداني» باتأکیدویژه برتشکیلات سازمان یافته، درك و احساس چنين ضرورتي ، تشكيلات منظم و انقلابي«سازمان نصر افغانستان» را كه از متن توده هاي محروم كشور برخواسته بود و در ايام تحصيل در كابل، بنيانگذاران آن را به خوبي مي شناخت، انتخاب، و در اين راستا از هيچگونه سعی، تلاش ،کوشش وفعالیتی فروگزار نكرد.


2-شهیدیزدانی وفعاليت هاي اجتماعي

حجت الاسلام«شهيد يزداني» براي انجام فعاليت هاي اجتماعي خويش شب و روز نمي شناخت، گاهي در سنگرهاي جهاد مسلحانه و صف مقدم جبهه مي شتافت و مجاهدان را تشويق و روحيه مي داد، گاهي براي آگاهي دادن به مردم و تربيت نسل آگاه و بيدار سنگر تعليم،آموزش و تربيت را انتخاب مي كرد و گاهي نيز در جمع مردم به سخنراني و موعظه مي پرداخت. در اين راستا در ميان مردم «جغتو غزني»سعی،کوشش و تلاش هاي زيادی انجام داد.اوهمواره درکنار مردم و راهنماي مردم در تمام مشكلات و سختي هاي انقلاب بودو خدمات ارزنده و شايانی به مردم آن دیار نمود.

د-ویژگی های شخصیتی شهيد يزداني

تلاش، پشتکارقوی، جدیت، شجاعت، ایمان، اخلاص، تقوی،حلم، بردباری، متانت، وقار، گشاده رویی، اخلاق نیکو و پسندیده از ویژگی های بارز «شهید یزدانی» محسوب می گردد. آقای «مصطفوی» یکی از هم دوره ی های «شهید یزدانی» در مورد ویژگی های آن شهید بزرگوار چنین می گوید: شهیدیزدانی انسان موءدب، متین، باوقار و دارای ظاهر آراسته و اندام موزون بود. لباس و عمامه سفید بر جذابیت سیما و چهره اش می افزود، به نظافت و پاکی بسیار اهمیت می داد، خوش اخلاق ، خوش رو، وخوش برخورد بود. همیشه خنده برلبان او دیده می شد. بسیار عاطفی بود زود اشک هایش جاری می گردید. او با «شهیداحسانی» سال ها درمدرسه «محمدیه» کابل هم حجره بود. هردو بزرگوار بسیارخوش اخلاق و خوش برخوردبودند، روح هردوی شان شاد و یادشان گرامی باد!
نگارنده نیز وقتی برای اولین بار،در دهه 60 «شهیدیزدانی» را دیدم جذب وشیفته اخلاق،وقار ومتانت ایشان شدم، واقعاشخصیت محبوب ودوست داشتنی بوداما افسوس که او، بسیارزود ونابه هنگام عروج کرد.روانش شادویادش گرامی باد! تیزبینی ودشمن شناسی ازدیگر ویژگی های استاد«یزدانی شهید» بود«شهيد يزداني» در افشاي چهره گروهك ملحد «شعله» كه كميته مردمي «قره باغ» را قبضه كرده بود، نقش اساسي، فعال و بي نظيري داشت.او به عنوان يك روحاني آگاه وعالم متعهد به مكتب براي جلوگيري از عوامل نفوذي دشمن،همواره پیشگام بود و سینه اش راسپر قرارمی دادوباتمام وجود ازمرز عقاید وباورهای دینی مردم دفاع کرده وچهره های مرموز وخطرناکی راکه درپشت نقاب های مردم فریب پنهان می شدند،به مردم معرفی می کرد.

ه-شهادت وعروج خونین

مردم«باتور» يكي از مناطق و نواحي تازه آزادشده  ولسوالي «ناهور غزني» از هم رزمان «شهيديزداني» در خواست مي كنند تا در آن منطقه آمده ،اردوي مقامت تشكيل دهند. «شهيديزداني» با گروهي از هم سنگرانش دعوت مردم آن ناحیه ومنطقه را لبیک گفته و به سوي آن ديار مي-شتابند اما متأسفانه عناصر منافق كه ازاین جریان آگاه شده بودند، در منطقه كمين كرده، با رسيدن اولين گروه كه «شهيديزداني» نيز در ميان آنان بوده،آنان را غافل گيرانه وناجوان مردانه مورد حمله قرار مي دهد. در اين ميان چند تن از ياران «شهيد يزداني» از جمله «شهیدشیخ غلام حسن اصغري»مظلومانه به شهادت مي رسند.اما «شهيد يزداني» دستگير مي شود، پس از دستگيري ايشان رابرخلاف موازین شرع ودین مبین اسلام، عرف بین المللی وقواعدومقررات حقوق بشر وحقوق بشردوستانه(که هرنوع شکنجه،آزار،اذیت،به کارگماشتن اجباری وکشتن اسیر را ممنوع دانسته است ... ) درماه ذی الحجة الحرام1406ق با وضع فجيعی به شهادت رساندندونامش بربلندای تاریخ وطن جاودانه گردید. روحش شاد و يادش گرامي باد!
___________________________
منابع؛
1-    پیام مستضعفین، نشریه «سازمان نصرافغانستان» خارج ازکشور.
2-گفتگویی باحجت الاسلام آقای مصطفوی ازهم دوره ی های تحصیل "شهیدیزدانی" درحوزه علمیه "زردسنگ قره باغ".

3-استفاده ازاطلاعات برخی اهل اطلاع وافرادخبره.
4-اطلاعات شخصی نگارنده .
 

**اشکال یابی جوملا**

**جلسه**

**اطلاعات مشخصات**

**حافظه استفاده شده**

**پرس و جو پایگاه داده**

**ایرادات بارگذاری در فایل زبان**

**فایل زبان آپلود شده**

**رشته ترجمه نشده**